Ajánlások

Tábori Viktor, Doklist.com és Artisan Marketing alapító:
 “Amikor párkapcsolati és magánéleti kihívásommal megkeresetem Csabát, egyrészt féltem a negatív társadalmi megbélyegzéstől, hogy “csak a gyengék fordulnak pszichológushoz”, vagy “valami nagyon nagy baj lehet, ha pszichológus segítségét kell kérnem”, másrészt féltem attól, hogy túlságosan elméleti és végső soron eredmény nélküliek lesznek a beszélgetéseink.

Ehhez képest Csaba zseniálisan fedte fel azokat a vakfoltjaimat, amikkel korábban a szembenézést a tudatalattim szabotált. Nem csak a kiinduló problémát sikerült megoldanunk sokkal gyorsabban, mint eleinte számítottam rá, de eszközöket is kaptam (CBT, asszertív kommunikáció), amikkel a saját kezembe tudtam venni az irányítást az életem felett.

Ha valaki nem áll készen, hogy végre lássa saját magát egy reális tükörből nézve, akkor nem ajánlom Csabát. Viszont, ha úgy érzed, hogy egy elképesztően tapasztalt és gyors észjárású szakember számodra irányt mutathat amikor elveszettnek érzed magad, akkor nagyon bátorítalak, hogy keresd fel Csabát. Garantáltan többszörösen meg fog térülni a vele való beszélgetés.”

Molnár Dávid:

“Csabát a megfelelési kényszerem leküzdésével kerestem meg, ami lépten-nyomon felbukkant az életemben. Már az első találkozáskor kialakult a szimpátia és a bizalom az irányában, ami szerintem elengedhetetlen ahhoz, hogy a terápia és a közös munka sikeres legyen. Figyelmes, jó hallgató, megnyugtató kisugárzással, aki előtt könnyű megnyílni. Ugyanakkor nem rest fókuszált, célravezető kérdéseket feltenni, ami olyan gondolatmechanizmusokat indított be nálam, ami elvezetett a saját problémáim megoldásához. Ami nagyon szimpatikus volt, hogy olyan módszereket, technikákat mutatott be, melyeket otthon is a legnagyobb biztonságban tudtam gyakorolni, és melyek révén idővel sokkal tudatosabb és éberebb lettem a bennem zajló folyamatokkal, érzelmekkel szemben. Ez végül egy olyan eszköztárnak bizonyult, mellyel már sokkal sikeresebben birkóztam meg a megfelelési kényszeremmel, mint korábban, így a terápia abszolút eredményes volt számomra. Amit még kiemelnék, hogy Csaba minden egyes alkalommal rávezetett valami új meglátásra anélkül, hogy önismétlésbe fulladtunk volna. Tapasztalt, felkészült szakember, akit melegen ajánlok mindenkinek, aki jobban szeretné megismerni saját gondolatainak, valamint érzelmeinek katalizátorait, ami kulcsfontosságú volt az egészséges önismeretem kialakításában.”

Kelemen Henriett, stílustanácsadó

Pszichológushoz menni a mai világban igényességre, mintsem betegségre utal. Amikor megkerestem Csabát, egy olyan mélyponton voltam, ahol azt éreztem, az egyetlen kiút egy jó pszichológus. Majd eltelt pár hónap és a környezetemben szinte mindenki megkérdezte, hogy hova járok, vagy mit csinálok, mert annyit változtam pozitívan.

De hogy zajlik egy terápia, amitől ennyit változtam? Leül veled szembe és kérdez. Mindent elmondhatsz neki, mert nem bírál, nem nevet ki, nem kiabál veled, hanem meghallgat, majd elmondja, hogy kívülről az, amit te csinálsz, az igazából hogy is zajlik le. Szemebesít saját magaddal, segít megoldani a problémáidat és önállóságra nevel. És tudod mi az egészben a legjobb? Az, amikor levetkőzted a sok hülyeségedet és érzed, hogy a saját életed sokkal könnyebb lett. És semmi extrát nem tettél, csak megtanultál máshogy gondolkodni. Azt azonban hozzáteszem, hogy nem elég annyi, hogy csak odajársz hozzá! Amikről beszéltek, azzal érdemes naponta foglalkozni (még akkor is, ha terápiára csak heti egy alkalommal mész) és a házi feladatoknak is naponta nekiülni, hiszen ő helyetted nem tudja a te életedet élni. A Csaba olyan, mint egy iránytű: megmutatja az irányt, de menned neked kell. Ha készen állsz rá, hogy szembenézz saját magaddal, akkor hívd fel őt! Egy izgalmas és kalandos út vár rád!

Benedek:

IMG_7567crop

“Csabát azzal kerestem meg, hogy életem során előforduló sok szituációban szorongtam, kisebbségérzet volt bennem, illetve nem éreztem magamat elég jónak ahhoz, hogy párkapcsolatban legyek egy lánnyal, amellett, hogy idősebb barátaim mellett is kényelmetlenül éreztem magamat ezen okból kifolyólag. Munkám során (videós kivitelező) is előjött ez a séma, projektjeimért túl kevés pénzt kértem el, illetve túl szűk határidőt szabtam meg magamnak, ami miatt csúsztak a videók. Anyukámmal se volt teljesen felhőtlen a kapcsolatom, hiszen azt a stresszt, ami a napjaim során felhalmozódott, rajta vezettem le, ami miatt gyakori viták zajlottak le közöttünk. Ezeken szerettem volna változtatni, főleg a “nem vagyok elég jó” belső sémán, és ugye az ebből következő szituációkon.

Az elmúlt 3 hónapban hatalmas változást sikerült elérnem Csabával, azt nem mondom, hogy teljesen elmúlt ez az érzés, de sokkal kevesebbet szorongok a fent említett helyzetekben, anyukámmal jelentősen javult a kapcsolatom, illetve megismerkedtem életem első barátnőjével, akivel felhőtlen a kapcsolatunk, köszönhetően annak is, hogy lelkileg készen álltam arra, hogy befogadjam őt életembe, illetve, hogy ne szorongjak a lány végett.

Ami a közös munka során a legtöbbet segített, az a táblázat volt, amiben egy adott szituációra egyből jövő reflexszerű negatív érzésemet tudtam “kielemezni”, azaz levezetni, hogy ez miért lehet igaz, miért nem feltétlenül az, így sok esetben rájöttem, hogy irreális dolgokon szorongok, vagy nincs is alapja a szorongásomnak, ami erősen csökkentette az érzést. Emellett az is tetszett, hogy olyan dolgokat kellett gyűjteni a mindennapjaimból, ami azt igazolja, hogy egy értékes tagja vagyok a társadalomnak, ez is sokat segített. A közös munkát nagyban megkönnyítette, hogy könnyen érthető, gyakorlatias feladatokat kaptam a problémáimmal való megküzdésre, illetve odafigyelt egyéni szükségleteimre, mindig személyre szabott megoldást kínált. Emberileg könnyű volt vele kapcsolódni, nem éreztem gondnak, hogy megosszam azokat a dolgokat veled amiket akár csak kevesen tudnak rólam.  Minden olyan embernek tudomk ajánlani, akinek elakadása van az élete valamelyik területén, még akkor is, ha pontosan nem is tudja, hogy annak az elakadásnak milyen lelki eredetű forrása van. Saját tapasztalatból kiindulva nagyon hamar feltudta térképezni mi a “gond” velem, illetve milyen megoldások vannak erre a problémára, amik rapid módon hatottak pozitív értelemben az életemre.”

Gergő:

Csabát olyan szorongásos tünetek miatt kerestem meg, amelyek már jelentős hatással voltak a szakmai életemre és az önmegvalósítási lehetőségeimre. A találkozások hangulata már az elejétől kezdve kifejezetten közvetlen és barátságos volt, semmiféle feszélyezettséget nem éreztem. A hozzáállása a problémáimhoz mindvégig nagyon gyakorlatias volt, már az első alkalmak során megismerkedtem olyan technikákkal és módszerekkel, melyek sokat segítettek. Úgy érzem, a problémáimat a terápia végére sikerült megoldanunk, ezenfelül egy olyan eszköztárat kaptam a kezembe, melyet később is magabiztosan tudok alkalmazni.

Ajánlom mindenkinek, aki inkább pragmatikusabb úton szeretné megközelíteni a felmerülő gondjait és ezekről kötetlenül és felszabadultan kíván beszélgetni. “

Dániel:

“Kedves internetező! Sokan talán nem értékeljük eléggé, de tapasztalataim szerint a mentális egészség talán még a fizikai egészségnél is fontosabb. Ha valaki úgy érzi, lelki problémái vannak, muszáj minden segítséget megragadnia. Én éreztem már magam betegen és egészségesen is. Összehasonlíthatatlan a kettő. Az ember egész élete megváltozik, ha jobban érzi magát. Bizonyára vannak gondjaid, és vagy már eldöntötted, hogy segítséget kérsz, vagy még vacillálsz rajta, vagy már voltál pszichológusnál, de újat keresel valami miatt. Hadd segítsek: fordulj bizalommal Zsedényi Csabához! 🙂

Én régóta szorongásos problémákkal küzdök, amik életem több területére is kihatnak, és sokszor nagyban nehezítik a mindennapjaimat, rombolják a hangulatállapotomat, életminőségemet. A helyzeten nem könnyít, hogy meglehetősen sikeres mérnök szakos egyetemi hallgató vagyok, ami nagyon komoly munkakényszert és néha embertelenül stresszes környezetet teremt. Amikor éreztem, hogy kezd sok lenni, és a problémáim nem fogják megoldani magukat, az interneten kezdtem keresgélni. Csaba hirdetése nagyon tetszett, mert lényegretörően, jól szervezetten fogalmazta meg: segíteni fog, hogy megtanuljam hogy segítsek magamon. Az első ülésünket is ezekkel a szavakkal vezette be: „közös munkánk eredményeképpen hamarosan olyan eszközök lesznek az Ön kezében, amikkel képes lesz önmaga kezelni a „problémát”.

Csaba egy nagyon professzionális, de ugyanakkor „jófej”, fiatalos, nyitott és közvetlen pszichológus. Közös munkánk eredményeképpen sikerült elindulnom egy hosszú, és nehéz úton, aminek a végén egy fenntarthatóbb, szorongásmentesebb, kiegyensúlyozottabb és egészségesebb életet látok. Az általa mutatott technikák egy részét mindennapjaimban is alkalmazom, ami nagyon sokat segít, és sokszor egy-egy ülés után is látványosan jobban érzem magam. Természetesen közben kicsit megismertem önmagam, tanultam néhány dolgot az ember, a szorongás, a stressz működéséről, így már nem csupán fegyvertelenül és felkészületlenül kell szembenéznem vele.

Egy szó mint száz, minden túlzás nélkül állíthatom, hogy Csaba a legjobb, leghatékonyabb, legjófejebb pszichológus, akivel valaha dolgom volt! Mindenkinek csak ajánlani tudom! :)”

Krisztián:

” Szorongással ,alkohol problémával és szuicid gondolatokkal kerestem fel Csabát. Segítségével pár hónapon belül enyhült a szorongás, a szuicid gondolatok elhalványultak majd teljesen megszűntek, illetve az alkohol sem jelent már problémát. Csaba segített pozitív irányba megváltoztatni az emberekről és a világról kialakított véleményem. Számos stresszkezelő és pihentető gyakorlatot tanultam, amit napi szinten tudok alkalmazni. Ezek alternatívát nyújtanak, hogy a konfliktusokat ne önpusztító módon, hanem pozitívan, érdeklődéssel vizsgáljam meg és küzdjem le. Segítségemre volt még Csaba közvetlen, megértő személyisége, továbbá mindig érdeklődően és motiváltan vizsgálta az adott problémát. Ajánlani tudom az élettel szembenéző fiatal felnőtteknek, azoknak akik  “egy gödörben ragadtak” és mindenkinek, aki szeretné jobban megismerni önmagát és pozitívabb kapcsolatot kialakítani a körülötte élőkkel.”

Patrícia:

Már jó ideje gondolkoztam azon, hogy felkeressek egy szakembert és biztos voltam benne, hogy egyszer elmegyek pszichológushoz. Csabát először egy interjúban hallottam beszélni, és tudtam, hogy amikor úgy érzem, hogy „na most már eldöntöttem, hogy felkeresek egy pszichológust”, akkor Őt választom majd. A beszélgetések nagyon természetesek voltak, és nagyon jó hangulatúak. Ezen kívül nagyon sok esetben éreztem felszabadítónak azokat a gondolatokat, amelyekkel teljesen új megvilágításba helyezett bizonyos szituációkat, és az azokra adott reakcióimat vagy éppen a huszonév alatt kialakult hitrendszerem bizonyos elemeit. Fontos szem előtt tartani a saját igényeinket az életben, és nekem nagyon sokat segített abban, hogy ezeket az igényeket elkezdjem felismerni és elkezdjek kiállni mellettük. Mindig volt valamilyen feladat, amivel foglalkozhattam a következő konzultációig, vagy éppen valamilyen érdekes írást elemezhettem, és adott konzultációra vihettem is aktuális problémát. Így nem csupán azzal foglalkoztunk, ami miatt konkrétan felkerestem legelőször, hanem sokkal több mindenről volt szó a találkozások alkalmával. Picit elvont világlátásom van, vagyis nem tartom magam éppen praktikus személyiségnek, így kifejezetten érdekesnek és hasznosnak éreztem a gyakorlatiasabb attitűdjét, és kézzelfogható, egyértelmű tanácsait. Nagyon köszönöm a közös munkát!

Dániel:

OD

Miért Csaba mellett döntöttem?
Én néhány hónappal ezelőtt azért választottam Csabát pszichológusomként, mert láttam vele egy videót, melyben szimpatikusnak tűnt az árnyalt, nem fekete-fehér látásmódja, továbbá feltételeztem, hogy lehet némi rutinja már a hozzám hasonló fiatal férfiakkal: önfejlesztünk, kutatunk, olvasunk, és szinte sosem érezzük magunkat elégnek.

Mit kaptam tőle? (A teljesség igénye nélkül.)
— Jelentősen javult az önismeretem:
– Most már tisztább, hogy én viszonylag egy lelkiismeretes ember vagyok, akinek ez a tulajdonság hasznos pl. a tanulásban és munkában, viszont nehezebben megy a lazítás, kikapcsolódás. Ennek ismeretében, ezentúl tudatosan fektetek hangsúlyt a pihenésre, és valószínűleg a munkám ugyanúgy megfelelő minőségben el lesz végezve, és így még ki sem égek. 🙂
– Az előzőhöz kapcsolódik a “tenni vs. lenni” kérdésköre, és az optimális arány megtalálása. Eléggé frusztrált voltam az utóbbi időben, és nagyban segített az, hogy a képzeletbeli csúszkát elmozdítottam a tenni irányából a lenni irányába, így egy ideálisabb állapotba kerültem.
– Kiderült, hogy van egy “nem vagyok így / még elég jó” negatív énsémám. Volt erre egy munkalap, melyen lehetett vezetni azokat a régi, vagy közelmúltbeli eseményeket, melyek azt támasztották alá, hogy már most is elég jó vagyok, egy oké ember vagyok (nem tökéletes / hibátlan, de elég jó). Néhány nap alatt össze tudtam írni magamról 75 dolgot / tulajdonságot, melyek objektíven is megállják a helyüket. Talán ez volt az egyik legjelentősebb dolog, ami miatt azt mondom, hogy megérte elmennem Csabához. Így lehet, hogy a következő évtizedeimet nem azzal fogom tölteni, hogy általam jónak vélt módokon, eredménytelenül próbálok javítani ezen a – nem tudatosult – negatív énsémámon. És ebben az az érdekes, hogy az utóbbi években is már rendelkeztem ezekkel a pozitív / oké tulajdonságokkal, csak nem láttam rájuk, számomra egy vakablak volt előttük. Ez a lista segít abban is, hogy dicséretet és kritikát is egyaránt a helyén tudjak kezelni, ne inogjak meg tőlük annyira, ne függjek annyira mások visszajelzéseitől.
— Használható tudást ad át (halászni tanít, és nem csak halat ad), melyet később magadtól is tudsz alkalmazni, ha pl. egy kihívással teli élethelyzetbe kerülsz. Ilyen volt nálam pl. a negatív automatikus gondolatok elemzésével kapcsolatos edukáció. Ez sokat segített, most már könnyebben észre tudom venni a mintaszerű kognitív torzításokat a gondolkozásomban, és könnyebben el tudok jutni egy reálisabb, mérsékeltebb látásmód felé; továbbá még szkeptikusabb lettem a saját gondolataimmal kapcsolatosan.
— Aktív figyelmet: Nagyon tetszett, hogy néha, néhány pillanat leforgása alatt, elég hasznos dolgokat közbe tudott szúrni, mely nem mehetett volna végbe, ha nincs jelen, ha nem annyira figyel.

Összefoglalva:
Én összesen 16 alkalommal voltam Csabánál, és úgy gondolom, voltak dolgok, amik miatt egyértelműen megérte belevágni, de megjegyezném, hogy ez a terápia nem olyan volt, mint egy varázspirula, amit beveszel, és semmi teendőd nincs. Munkát célszerű beletenni, elvégezni a tanácsolt feladatokat, így lehet jelentős eredményeket is látni. És teljesen oké az, ha csak minden 2-3. ülésnek látod hasznát, ha nem minden alkalmon történik valami “sorsfordító”.

Nagy Anikó

“Csaba az allapotom felmerese utan kulonbozo mindfulness gyakorlatokat mutatott. Segitsegukkel sikerult tullepnem olyan dolgokon, amik az utobbi masfel evben megkeseritettek mindennapjaim. Csaba olyan dolgokra vilagitott ra, amiket keptelen voltam eszre venni. Sokat javult a hangulatom. Kesobbiekben is szivesen fordulok hozza.”